Dolar 41,2925
Euro 48,5808
Altın 4.806,86
BİST 10.545,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Az Bulutlu
İstanbul
29°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 26°C
Pts 26°C

Yaz hastalıklarına dikkat

Yaz aylarında okulların tatil olması, yıllık müsaadelerin daha fazla kullanılması, sıcaklar, tatil ve memleket ziyaretleriyle açık havada geçirilen mühlet artıyor.

Yaz hastalıklarına dikkat
REKLAM ALANI
12 Temmuz 2024 16:00
84

Yaz aylarında okulların tatil olması, yıllık müsaadelerin daha fazla kullanılması, sıcaklar, tatil ve memleket ziyaretleriyle açık havada geçirilen mühlet artıyor. Bu durum da böcek ısırması, yılan sokması, güneş yahut sıcak çarpması üzere sıcak ve açık havaya bağlı hastalıklarda artışa neden oluyor. Bu periyotta bağırsak enfeksiyonu ve ishal olaylarının da arttığını söyleyen 

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Ayrıca açıkta sergilenen ve satılan yiyecekler de sıhhat problemlerine yol açabiliyor” dedi.

ARA REKLAM ALANI

 

Yazın sıcaklık nedeniyle bedenin büyük kısmının açıkta kalması, çoğunlukla kısa kollu ve şort biçiminde giysilerin tercih edilmesi; tatarcık, arı, sivrisinek üzere eklem bacaklıların sokmasını kolaylaştırıyor. Bu hastalıkların bir kısmının yalnızca böcek ısırığına karşı alerjik bir tepki olarak ortaya çıkabildiğini ve lokal tedavi ile kısa müddette düzelebildiğini hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Ancak sıtma, tatarcık humması üzere hastalıklar özgün tedavi gerektirir. Bu hastalıklar da yeniden yöreye mahsustur. Yani rastgele bir sivrisinek sokması sıtmaya yol açmaz. Sıtma, fakat bir bölgede yerleşik ise, yaz aylarında görülme sıklığı artabilir” diye konuştu. 

 

Besin zehirlenmeleri ve ishal hadiseleri artıyor 

Yaz aylarında sıcaklık artışı nedeniyle insanların gerek buharlaşma gerek terleme biçiminde çok ölçüde sıvı kaybettiğini söyleyen Doç. Dr. Elif Hakko, “Oluşan bu susuzluğu gidermek için alınan sıvılar, yaz hastalıklarının bir başka nedenidir. Bilhassa kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan yahut dağıtılan kontrolsüz içme suları ve bu sularla yıkanmış zerzevat ve meyveler yaz hastalıkları besin zehirlenmesine yol açabilir. Tifo, paratifo, viral hepatit ve yaz ishalleri de bu formda bulaşır” ikazında bulundu.

 

Yazın yiyecekler daha çabuk bozuluyor

Bağırsak enfeksiyonlarının yaz aylarında artmasını çok su kaybına bağlayan Doç. Dr. Elif Hakko, “Çok su kaybettiğimizde ya da sıcaktan bunaldığımızda paklığına çok dikkat etmeden erişebildiğimiz sıvıları tüketme eğilimi gösteririz. Bu türlü enfeksiyon riskini artırırız” dedi. Artan sıcaklığın yiyeceklerde de bozulmaya neden olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Elif Hakko, “Yaz aylarında yiyecekler pişirilmiş olsalar bile kesinlikle buzdolabında saklanmalı. Sıcakta kalan ve bilhassa açıkta satılan yiyeceklerin üzerine mikrop taşıyan sineklerin konma riski ve mikropların proteinli besinler üzerinde daha kolay üremesi besinleri adeta zehirli hale gelir” dedi. Yemeklerin kokmasının nedenini yiyecek üzerinde mikropların çok çoğalması olarak açıklayan Doç. Dr. Hakko, “Sütlü ve mayonezli yiyecekler, et, krema bu açıdan hayli fazla risk taşır” dedi.

 

Açıkta satılan yiyeceklerden uzak durulmalı

Yazın içeceklere atılan buzların pak suyla yapılıp yapılmadığının bilinemeyeceğini hatırlatan 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, buz tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Hakko, “Serinletici bir şeyler içmek istediğimizde sonradan buz atmak yerine, ağzı kapalı olarak soğutulmuş içecekleri tercih etmek daha hakikat olur. Açıkta satılan lahmacun, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema üzere yiyecekler de yazın epey tehlikeli. Her şeyden evvel yiyeceklerin taze olmasına ve eser paketliyse üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmeli” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI